Noutati

Stresul poate provoca aparitia parului gri?

Nu exista nici un secret ca stresul poate avea unele efecte secundare negative asupra corpului dumneavoastra si sanatatii generale. Stresul poate provoca boli de inima si obezitate si poate chiar sa va slabeasca sistemul imunitar, facandu-va mai sensibile la boli. Stresul este, de asemenea, cunoscut pentru a duce la unele probleme mai putin grave, cum ar fi acnee si la un moment dat, ati auzit, probabil, vechea zicala ca stresul poate provoca aparitia parului gri.

Radacinile fiecarui fir de par sunt inconjurate de un folicul de par, care este un tub de tesut sub piele. Fiecare folicul de par contine un anumit numar de celule pigmentare, care fac o substanta chimica numita melanina. Melanina determina culoarea parului, indiferent daca este maro, blonda sau rosie. Culoarea parului depinde de cantitatea de melanina pe care o are fiecare parte. Pe masura ce imbatranim, celulele pigmentare din foliculii de par incep sa moara. Cu cat exista mai putine celule de pigment, cu atat este mai putin melanina, ceea ce inseamna ca firele vor deveni mai transparente – adica gri, argintii sau albe. Acesta este motivul stiintific pentru care parul devine gri – pentru ca imbatraniti si parul pierde melanina. Daca stresul provoaca parul gri, atunci aceasta inseamna accelerarea procesului de imbatranire.

Exista dovezi ca hormonii de stres pot juca un rol in modificarea duratei de viata sau a activitatii celulelor pigmentare din corpul nostru – dar este un proces gradual cu alti factori (cum ar fi ingrijirea parului, stresul parului si genetica). Raspunsul scurt este ca, da, stresul poate provoca aparitia parului gri.

Adevarul este ca stresul poate juca un rol in accelerarea procesului de ingrosare. Studiile au fost amestecate, dar unele dovezi arata ca hormonii de stres pot afecta activitatea sau durata de viata a melanocitelor (una dintre celulele responsabile pentru fabricarea pigmentului sau colorarea naturala a parului nostru).

Pe de alta parte, la majorotatea persoanelor, aparitia parului gri este genetica, dar daca persoana este predispusa la aceasta, stresul va face ca situatia sa apara mai devreme.

Totusi, veti dori sa va mentineti nivelul de stres sub control, fie ca nu doriti sa aveti parul gri sau aveti alte motive. Stresul poate provoca daune mult mai mari decat faptul ca va afecteaza aspectul parului, asa ca asigurati-va ca faceti ceea ce trebuie sa faceti pentru a va mentine cat mai calme si mai relaxate posibil .