Fără categorie

Provocarile unui Project Manager la inceput de drum

Incepand o noura cariera pe postul de Project Manager poate fi solicitant, tinand cont ca este o cariera plina de provocari si responsabilitati. Un PM nou angajat poate face greseli, iar la inceput s-ar putea sa fie nevoie mai mult de cunostintele sale teoretice, in pofida celor practice. Fiecare proiect in parte difera, dar trebuie sa intelegeti cele mai importante provocari cu care va puteti confrunta daca alegeti acest drum in cariera:

  • Intelegerea beneficiilor

Un PM la inceput de drum ar putea gasi dificila finalizarea cu succes a unui proiect si livrarea rezultatelor pozitive. Trebuie sa intelegeti proiectul si task-urile necesare si sa va asigurati ca va simtiti ocnfortabil sa preluati responsabilitatea pentru succesul sau esecul proiectului. Pe scurt, nu acceptati un rol ale carui responsbailitati nu le cunoasteti sau nu le intelegeti.

  • Identificarea scopului proiectului

Scopul proiectului este in genera stabilit la inceput, insa poate fi un proces extrem de complex. Un PM nou are un plan si se va ocupa de faza initiala, de riscuri, erori, documentatie si multe alte detalii. Va trebui sa cunoasteti termenii de specialitate si sa aveti capacitatea de a manageria task-uri din diferite domenii conexe.

  • Comunicare

Planificarea si executia oricarui proiect necesita comunicarea eficienta pentru a duce la bun sfarsit obiectivele. Trebuie sa comunicati cu membrii echipei pentru a clarifica diferite aspecte, sa oferiti si sa solicitati feedback si in general sa promovati ideea de comunicare inainte de executare. Asigurandu-va ca toata lumea este pe aceeasi pagina garanteaza succesul proiectului.

  • Asumarea riscurilor

Managamentul riscului poate fi ceva infiorator pentru un PM inepator, dar exista diferite riscuri care pot aparea. Unele pot fi pur si simplu ignorate, in timp ce pe altele va trebui sa vi le asumati. In primul rand, riscul de esuare a proiectului este unul real, de care veti raspunde pe toata perioada elaborairi, executarii si desfasurarii ulterioare a proiectului cu care ati fost insarcinat sa il duceti la bun sfarsit.