NoutatiSocial

Nu orice fel de gelozie este rea-iata cum poti face distinctia

Daca se ajunge la gelozie intr-o relatie, de obicei sunt implicati doi factori-cheie: indoiala si nesiguranta, iar gelozia tinde sa fie legata in mod inextricabil de una sau de alta sau, uneori, de ambele. Este adesea greu de spus care este primul si care provoaca monstrul cu ochii verzi.

Ei bine, daca va ganditi ca gelozia este cu adevarat o forta toxica in parteneriatele dvs. romantice s-ar putea sa fiti surprinsi de constatarile specialistilor. Acestia sustin ca nu exista nimic in neregula cu o mica gelozie, desi explica in mod clar cat de departe pot ajunge aceste sentimente si cat de important este sa nu depasiti linia.

Gelozia are potentialul de a fi o emotie complexa si extrem de dureroasa; poate reflecta propriul nostru sentiment de insecuritate interioara si insuficienta sentimentului de valoare de sine si poate fi de fapt un barometru util al sentimentelor. Intr-un mod ciudat, gelozia poate fi folosita ca un „steag rosu” pentru a va incuraja sa faceti o mica explorare de sine. Adica, daca o puteti recunoaste inainte de a deveni toxica pentru relatia voastra, aceasta poate fi folositoare.
Pur si simplu, gelozia este motivata de frica. Cand frica conduce comportamentele dvs., este esential sa se lucreze la componentele cognitive care insotesc frica.

Dar gelozia se poate scurge rapid pe un teritoriu periculos daca va aflati angajandu-va in controlarea comportamentelor, cum ar fi verificarea telefonului partenerului dvs. fara cunostinta lui sau dorinta de a sti cu ce se ocupa in orice moment. Daca te simti din ce in ce mai paranoic despre locul unde se afla partenerul tau sau despre posibilitatea ca el sa faca ceva in neregula in spatele tau, trebuie sa-ti comunici clar sentimentele, fara a fi acuzator.

Daca sunteti gelos de timpul pe care un partener il investeste in alte activitati sau in cel pe care il petrece cu prietenii sau familia, ia in considerare daca relatia are sau nu dificultati in alte domenii. Daca partenerul dvs. a inceput sa para mai putin disponibil decat in ​​trecut, vorbiti cu partenerul dvs. si impartasiti-va preocuparile. Discutati despre solutiile potentiale si aveti grija de modul in care abordati situatia.

Este adevarat ca gelozia poate eroda foarte rapid o relatie daca nu este tratata intr-o maniera sanatoasa, deci este mai bine sa o rezolvati inainte ca dumneavoastra sau partenerul dvs. sa incepeti sa va angajati intr-un mod lipsit de respect sau control.

Daca nu sunteti sigur daca aveti de-a face cu o cantitate sanatoasa de gelozie sau daca va distrugeti angajamentul, puteti intotdeauna sa faceti o verificare cu un profesionist de incredere, cum ar fi un terapeut sau un consilier. Cautarea unui ajutor profesional este uneori cea mai buna cale de a iesi din propria perspectiva si de a obtine o viziune mai obiectiva asupra unei relatii. Nu este o rusine sa cereti ajutor daca credeti ca aveti nevoie de el, asa ca nu va fie frica sa explorati optiunile dvs. pentru a va mentine relatia intr-un mod sanatos, infloritor.