Tehnologie

Noi informatii despre conflictul Huawei

Producatorul de echipamente mobile de telefonie mobila si de telecomunicatii Huawei a depus pe 12 iulie o cerere de marca comerciala „Harmony” la Oficiul European al Proprietatii Intelectuale (EUIPO), descrisa in dosar drept „programe de operare descarcabile, sisteme de operare mobile” primul raportat de publicatia Duch LetsGoDigital.

Harmony este numele aparent englezesc pentru alternativa Android a companiei – pana acum cunoscuta sub numele de HongMeng – pe care Huawei o dezvolta in liniste din 2012, ca o situatie de urgenta pentru „scenariile cele mai nefavorabile”. Anterior, a fost depusa o marca comerciala pentru „sistemul de operatiuni”, care ar putea fi un alt candidat. Nu este clar daca unul sau altul este destinat pentru PC-uri sau daca Harmony va fi utilizabil atat pe calculatoare, cat si pe telefoane.

Alte rapoarte indica faptul ca alternativa Android a companiei Huawei ar putea fi bazata pe sistemul de operare Sailfish, printr-un acord de licenta cu compania Rostelecom, distribuitori ai derivatelor rusesti de la Sailfish OS.

Conform executivului presedintelui Trump, care restrictioneaza operatorii de retele mobile din SUA sa utilizeze tehnologia de la „adversarii straini”, care se considera ca reprezinta „riscuri inacceptabile” pentru securitatea nationala, a determinat Departamentul de Comert sa adauge compania la o lista neagra care impiedica companiile americane sa colaboreze cu aceasta si cu afiliatii sai.

Datorita acestei liste negre, companiile – inclusiv Google – au incetat sa colaboreze cu Huawei, impiedicand cel de-al treilea producator de smartphone-uri din lume sa transmita serviciile Google Play Services (partile proprietare ale Android care nu sunt lansate ca software open source) versiunea sursa a Android. In timp ce acest lucru nu influenteaza puternic Huawei in interiorul Chinei, deoarece serviciile Google Play nu sunt furnizate acolo din cauza unei dispute cu guvernul chinez, increderea aplicatiilor Android distribuite in afara Chinei in API-urile oferite de serviciile Play complica incercarile deja dezvoltate ale Huawei de a vinde telefoane la nivel global .

Huawei (si ZTE) au fost supuse unei examinari intense incepand din 2012, ca urmare a publicarii unui raport al Comisiei de informatii al Camerei, care concluzioneaza ca „riscurile asociate furnizarii echipamentelor de catre Huawei si ZTE echipamentelor infrastructurii critice din SUA ar putea submina interesele fundamentale ale SUA in materie de securitate nationala” acuzand perechea de complot in fata activitatilor de spionaj ale guvernului chinez. Aceasta afirmatie a fost repetata in 2013 de fostul sef al ANS, Michael Hayden, care la acea vreme era membru al consiliului de administratie al Motorola Solutions, un concurent care a platit o intelegere Huawei intr-un litigiu IP.