Importanta cuvintelor „Imi pare rau”

„Imi pare rau” sunt doua cuvinte mici care pot avea un impact destul de mare. Cand iti ceri scuze sincer pentru greselile tale, arata ca esti o persoana matura care isi poate asuma responsabilitatea pentru actiunile tale. Spune oamenilor ca iti ceri scuze pentru ca iti pasa de modul in care se simt si de raul pe care l-ai cauzat. Pentru majoritatea dintre noi, spunand „Imi pare rau” este ceva ce am invatat probabil in copilarie. Si totusi, pentru unii, nu pare sa existe un adevarat „rau” in vocabularul lor. Daca ai un prieten care nu spune niciodata „Imi pare rau”, stii cat de frustrant poate fi.

Este o scuza cu adevarat grea?
Pentru unii, da. „Abilitatea noastra de a ne cere scuze si de a recunoaste greselile este direct legata de capacitatea noastra de a simti rusinea sanatoasa”. In general, sentimentele de rusine sunt incomode. Aceste emotii si reactii provoaca ego-ul sa se contracteze.

Dar daca cuiva ii este greu sa-si admita greselile, intervine un obicei de reprimare sau evitare a acestor emotii incomode. Ca rezultat, aceste persoane „elimina emotiile care mentin ego-ul sub control”, ceea ce poate duce la egoism sau un sentiment umflat de importanta de sine.

Daca te gandesti la acest narcisism, nu gresesti. Acest obicei poate duce la tendinte narcisiste la unii oameni. Dar chiar si atunci cand acest obicei de a reprima rusinea este „bland”, acesta poate totusi sa aiba un impact negativ asupra relatiilor voastre. „Acest lucru scade capacitatea unei persoane de a empatiza”. Dupa cum probabil stiti, empatia este una dintre cheile pentru orice relatie sanatoasa si ingrijitoare.

 

Este complet de inteles ca cineva vrea sa evite sentimentele de rusine – este incomod. Intr-o lume perfecta, nimeni nu ar face nimic rau, deci nu ar fi nevoie de scuze. Dar nu este lumea in care traim.

Cand cineva spune sau face ceva rau pentru tine, mai ales un prieten apropiat, vrei sa-l auzi spunand ca ii pare rau. Vrei sa recunoasca ca te-a ranit. Cand nu o face, te poate lasa sa simti ca nu le pasa. Cum poti sa ierti si sa avansezi atunci cand simti ca sentimentele tale nu conteaza?