Fii fata care poate spune „nu” cu incredere

De cate ori te-ai gasit complet coplesita de toate angajamentele pe care le-ai facut? Treburi la job. Dusuri pentru copii. Asociatia proprietarilor de case. Organizatii de voluntariat. Sa va supravegheati nepoatele si nepotii. Sa va ajutati colegii cu proiectele lor de lucru de ultim moment in detrimentul dvs.

Esti o persoana buna.  Esti un duh servitor in centrul tau. Te face fericit sa-i ajuti pe altii. Dar, in cele din urma, te gasesti complet epuizata. Si, probabil, cu putine resentimente.

Dar nu trebuie sa fie asa! Puteti fi totusi o persoana generoasa fara a compromite ingrijirea de sine.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa va stabiliti prioritatile. Care sunt lucrurile care conteaza cel mai mult pentru tine? Ce iti da energie, spre deosebire de acele lucruri care ti-o irosesc?

De exemplu, puteti sa adorati sa petreceti timp cu nepoata si nepotul dvs. Nu este o obligatie – este un privilegiu. Daca este asa, timpul cu nepoata si nepotul ar trebui sa fie o prioritate.

Urmatorul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa invatati sa spuneti „nu” cu incredere. Daca sunteti persoana care mereu isi ia angajamente si spune cu usurinta, aproape natural „da”, poate fi putin dificil, dar nu imposibil. Cel mai important aspect al acestui lucru este sa gasiti o cale de a spune „nu”, care sa fie naturala, confortabila pentru dvs. Aici sunt cateva exemple:

Sunt asa de flatata ca m-ai intrebat! Din pacate, am un angajament anterior si nu voi putea sa particip. Dar va rog sa ma tineti minte pentru data viitoare!
Oh! As vrea sa pot, dar am un alt angajament.
De multe ori simtim ca trebuie sa avem o scuza pentru motivul pentru care nu putem face ceva. Dar nu trebuie. Timpul pentru tine este important. Nu trebuie sa spui cuiva motivul pentru care nu poti spune da, aceasta este o chestiune personala.

In cele din urma, retineti ca pentru a fi o persoana implinita, trebuie sa aveti grija de voi insiva. Trebuie sa aveti energie pentru a va urmari visele si lucrurile care va fac viata mai buna. Lasati deoparte vina si permiteti sa va bucurati de tot ceea ce va face sa va simtiti bine.