Fără categorie

Diferentele de renumerare intre femei si barbati

La Ziua Internationala a Femeii, sarbatorim femeia. Femeile obtin o multime de complimente de la barbati, dar ceea ce ar dori foarte mult sa aiba sunt salariile la fel de egale ca si ale lor.
Cat de mare este diferenta de remunerare intre femei si barbati?

Diferenta de remunerare intre femei si barbati este o problema universala. Indiferent de tara, femeile primesc mai putini bani decat barbatii. Exceptia este Islanda, care a interzis complet diferenta de remunerare intre femei si barbati.

Fiecare tara are statistici diferite. Potrivit celor mai recente studii, femeile italiene castiga „numai” cu 5,5% mai putin decat barbatii. In Coreea de Sud, intre timp, diferenta este cea mai mare: 36,7%. In fiecare tara, exista motive diferite pentru ca femeile sa castige mai putin.

Studiile privind diferenta de remunerare intre femei si barbati au inceput in anii 1950. De atunci, o mare parte a muncii a fost facuta de economisti pentru a descoperi si de femei sa lupte impotriva cauzelor diferentelor salariale. Dar mai sunt inca multe de facut.

O multime de speculatii, cercetarea si analizarea datelor pentru a gasi raspunsurile. Cu raspunsuri, vor veni solutii.

Ce poate face o femeie pentru a lupta?

In 2018, exista solutii ca cea implementata de Islanda. Alte tari doresc ca barbatii sa aiba grija de copii mai mult. Unele cercetari au aratat ca, dand nastere, femeile reduc serios salariile. Incep sa castige semnificativ mai putin in jurul varstei de 30 de ani cand incep sa aiba copii. Aceasta politica este un inceput bun, dar inca nu este suficient.

Dar responsabilitatea de a combate diferentele de remunerare intre femei si barbati nu se afla numai in guverne. Exista inca o multime pe care fiecare femeie (si partenerul ei) o pot face pentru a ajuta la reducerea diferentei de salarizare.

1. Planificarea carierei

 

Femeile se pot intoarce acasa in mijlocul zilei timp de cateva ore pentru a avea grija de copiii ei si apoi sa se intoarca la munca pentru a-si termina munca. Jongland cu cresterea copiilor este greu, astfel incat femeia ar putea sari peste unele intalniri. Seful ar putea sa-i aprecieze munca mai putin, ceea ce are drept rezultat salariile mai mici.

Potrivit studiilor, este mai bine sa alegeti acele profesii care ofera o oportunitate de a va stabili propriul programul.

2. Negociere

Au existat unele speculatii ca barbatii tind sa-si negocieze salariile mai des (si mai mult) decat femeile si de aceea castiga mai mult. Realitatea s-a dovedit a fi mult mai sofisticata, dar punctul ramane in continuare, totusi. Pentru a obtine un salariu mai bun sau o majorare, prima dvs. strategie trebuie sa fie negocierea.

3. Impartasiti responsabilitatile cu partenerul

 

Daca o femeie se intoarce de la munca doar pentru a avea grija de casa ei, ea se oboseste si nu se poate concentra asupra muncii. Acest lucru, desigur, afecteaza salariile femeilor. In plus, daca un copil se imbolnaveste sau exista o alta problema, este sarcina ei sa se ocupe, ceea ce o pune in afara muncii.

Egalitatea de gen incepe intr-o singura gospodarie. Daca un barbat isi imparte respoonsabilitatile cu o femeie, aceasta o sa dea mai mult randament la locul de munca si ar ajunge sa castige un salairu mai mare.

Inchiderea diferentei de remunerare intre femei si barbati nu se va intampla rapid. Dar, cu efortul tuturor, se poate intampla mai repede.