Social

De ce femeile ajung sa faca prea multe lucruri

Am observat o tendinta printre prietenii si familia mea. Fiecare membru al fiecarui cuplu face mai mult de jumatate din lucruri.

Dupa cum se dovedeste, exista o partinire psihologica cognitiva numita superioritate iluzorie, in care noi credem ca suntem mai cinstiti, mai buni si mai atenti – si facem mai mult decat altele.

Chiar si atunci cand ne confruntam cu partinirea cognitiva, trebuie sa existe mai multa poveste, nu?

Pentru majoritatea dintre noi, este o combinatie a prejudecatilor si a diferitelor definitii ale volumului total de munca. De exemplu, sotul meu ar defini sfera muncii ca treburi fizice cum ar fi scoaterea gunoiului, prepararea felurilor de mancare etc. Eu definesc scopul volumului nostru de munca ca si toate treburile fizice si planificarea si gestionarea intregii noastre gospodarii: planificarea vacantelor, cumparaturile, inscrierea in scoli, inregistrarea sportiva dupa scoala, brunch pentru Asociatia Proprietarilor de Locuinte si asa mai departe.

Datorita diferentelor fundamentale in modul in care suntem ridicati, femeile continua sa profite de majoritatea managementului de proiect si a spiritului in familie, in plus fata de asumarea unor roluri egale in cariera. Nu e de mirare ca suntem epuizati tot timpul. Si face foarte evident de ce exista o astfel de discrepanta in perceptia noastra despre ce este jumatate din volumul de munca.

Dar exista speranta! Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa va asezati impreuna cu partenerul dvs. si sa definiti in mod clar intreaga gama a volumului de lucru, astfel incat toata lumea intelege toate eforturile depuse.

In familia noastra, a fost un mare pas inainte. Din moment ce sotul meu intelege mai bine treburile tangibile, la domiciliu, le ia pe acestea si ma concentrez asupra orientarilor scolare. Si intr-adevar comunicam reciproc despre ceea ce facem – si ce ajutor avem nevoie unul de celalalt pentru a realiza totul.