Cum sa te descurci cu oamenii dificili de la locul de munca

Cu totii l-am intalnit, nu-i asa? Colegul care vorbeste prea mult, prea tare, ii respinge pe ceilalti. Persoana care domina fiecare conversatie si pare sa nu tina cont de obiceiurile de baza. Pare imposibil de tolerat, insa daca sunteti constienti de anumite aspecte, situatia poate deveni usor de acceptat.

Primul lucru pe care trebuie sa-l realizati este ca faptul de a fi nepoliticos este un comportament, care arata modul in care se poarta cu sine, nu neaparat cu ceilalti. Comportamentul nu indica in nici un fel modul in care se simt fata de dvs., ci valorile lor,convingerile lor si ceea ce ii motiveaza. Atat natura cat si hranirea influenteaza comportamentele noastre. Asa ca mostenim o parte din comportamentele noastre si modul in care comunicam de la parintii nostri si invatam cateva dintre ele din mediul in care traim.

Genetica si mediul pe care le invatam ne permit sa intelegem cum sa ne comportam si sa comunicam. Deci, unii oameni va spun ce sa faceti. Sau te vor bate cand vorbesti. Vorbesc despre tine. Sau spun lucrurile care celorlalti li se par  nepoliticoase, cum ar fi sa va spuna ca aratati obosit intr-o zi.

Aceasta ajuta la crearea unui cadru pentru comportamentele noastre sau stilurile de comunicare, astfel incat sa puteti intelege cum va comportati si cat de diferiti sunteti de ceilalti. Va permite sa recunoasteti diferentele si sa identificati motivul pentru care comportamentul dvs. va pare nepoliticos.

Rautatea nu este intentionata, acesta este un alt aspect important. Daca doriti sa invatati cum sa faceti fata unor colegi dificill la locul de munca sau altfel, trebuie sa intelegeti faptul ca comportamentele lor nu sunt directionate catre dvs. De fapt, ei nu se gandesc deloc la tine. Ele sunt indreptate spre ei insisi.

Pentru persoanele care sunt mai sensibile la dorintele si nevoile altora, acest lucru este dificil. Puteti presupune ca o persoana dificila depune efort pentru a fi nepoliticoasa. Dar realitatea este ca persoana face ceea ce vine in mod natural pentru ea, fara sa ia in considerare impactul asupra celorlalti.

Socant, nu? Odata ce ati realizat ca oamenii dificili nu incearca sa fie nepoliticosi, veti fi mai bine pregatiti sa ii tolerati.  Sunt doar nepoliticosi. Nu asta face deja mai tolerabila situatia? Ca nu exista intentie rautacioasa?
Daca puteti invata sa apreciati comportamentul nepoliticos pentru ceea ce este – neintentionat – veti putea forma o relatie cu acea persoana si veti putea valorifica darurile si contributiile lor unice. Realitatea este ca, daca percepeti ca persoana este dificila, multi alti oameni se vor simti probabil in acelasi fel. Aceasta persoana nepoliticoasa, probabil, nu are multe conexiuni semnificative si cel mai mic efort din partea dvs. poate duce la recompense masive.