Ceasurile Smart ar putea sa te avertizeze in viitor despre bolile din corpul tau

Imagineaza-ti ca, in viitor, un smartwatch ar putea sa iti scaneze organismul pentru a detecta semne de boala. De exemplu, ar putea detecta un sunet ciudat in bataile inimii tale, modelul unei afectiuni cardiace comune. Astfel, te poate alerta ca este cazul sa faci anumite teste pentru a iti masura fibrilatia arteriala sau acele batai neregulate ale inimii care in alt context ar fi putut fi ascunse in tacere pana cand ar fi provocat un accident vascular celebral

In viitor, acest smartwatch care pare desprins dintr-un film SF poate face posibila legatura dintre tehnologie si medicina avansat. Insa, potrivit unor studii recente realizate de marcile de top care comercializeaza aceste smartwatch-uri, inca nu am ajuns acolo.

Anumiti cercetatori de la Universitatea din California au propus testarea viabilitatii utilizarii unui smartwatch considerat cel mai bun de la Apple pentru a detecta semne de fibrilatie arteriala, care reprezinta o cauza majora a accidentului vascular celebral. In scenariul cel mai apropiat de utilizarea acestei tehnologii in viitorul destul de apropiat, in “lumea reala”, persoanele care au fost testate pozitiv pentru aceasta conditie de fapt aveau o probabilitate de aproximativ 8% sa suporte aceasta afectiune. Rezultatele au fost destul de “dezamagitoare”, conform acestor cercetatori.

Momentan, combinarea intre tehnologia ceasurilor smart si a detectarii acestor boli inca nu poate functiona, au declarant anumiti cardiologi. Acest lucru nu inseamna ca ideea nu este una interesanta sau ca limitarile studiului nu pot fi depasite, treptat. Acest studiu a fost vazut ca o dovada a conceptului ca instrumentele de screening ar putea fi scoase din spitale si “introduse” in viata de zi cu zi a oamenilor, prin adaugarea acestor functii la ceasurile smart, nu ca pe un esec.

Desi in prezent nu avem tehnologiile necesare pentru a face posibil acest lucru, asta nu inseamna ca in viitor, generatiile urmatoare nu se vor bucura de asta. In ritmul in care evolueaza tehnologia, este foarte posibil ca in viitor ceasurile smart sa avertizeze oamenii despre bolile din corpul lor, cu mult inainte ca acestea sa dea anumite “semnale de alarma”.

In prezent, acesti cercetatori deja incearca sa caute anumite rezolvari pentru anumite limitari si sa isi continue lucrarile. AliveCor, o companie de tehnologie medicala, a dezvoltat o electrocardiogama mobila si o banda de ceas pentru Apple Watch, care permite oamenilor sa monitorizeze activ ritmurile inimii. In plus, compania Apple a anuntat ca a lansat un studiu clinic la Universitatea Standford pentru a tasta daca Apple Watch ar putea fi o modalitate de a detecta ritmurile neregulate ale inimii.