Fără categorie

Ce trebuie sa intelegi ca sa fii un om de succes

Exista o multitudine de evaluari de personalitate si tipuri de personalitate corespunzatoare, care clasifica comportamentul pe baza capacitatii de reactie a unei persoane. Nu puteti intelege valorile, credintele, motivatiile sau valorile cuiva.

Acest cadru este destinat pur si simplu intelegerii comportamentelor altor persoane si a propriilor noastre, astfel incat sa putem determina cel mai bun mod de a comunica unul cu celalalt. Neintelegerea acestor diferente intrinseci in modul in care comunicam intre noi poate duce la relatii interpersonale slabe la locul de munca sau la domiciliu.

 

Regula de aur presupune ca alti oameni doresc sa fie tratati asa cum vrem sa fim tratati, dar acel model este in mod inerent eronat. Suntem cu totii diferiti si unici, iar acest cadru ne va ajuta sa intelegem acest lucru. De asemenea, ne va ajuta sa identificam cum sa ne adaptam usor stilul atunci cand ne angajam cu altii, pentru a face comunicarea mai eficienta. Puteti aplica aceste abilitati in orice relatie din viata dvs.: partener, copii, colegi, prieteni, familie etc.

Cat de increzatori sau de puternici suntem indica asertivitatea noastra. Facem in mod firesc declaratii sau intrebari? Persoanele care sunt extrem de afirmative tind sa vorbeasca mai tare, mai repede, vorbesc mult, sunt confortabil sa intrerupa pe altii cand vorbesc si au tendinta sa le placa reflectorul. Persoanele care sunt mai putin asertive tind sa vorbeasca mai incet, sa vorbeasca mai putin, sa nu intrerupa pe ceilalti, sa nu-i placa atentia si sa puna multe intrebari.

Nu este nimic rau in nici una dintre aceste abordari. Ele sunt pur si simplu diferite. Iar persoanele care sunt foarte asertive pot interpreta gresit pe cei care sunt mai putin aserti ca nu se ingrijesc atat de mult pentru ca au cerut, in loc sa le spuna. Intelegerea acestor diferente inerente ne permite sa comunicam mai bine intre noi.

Al doilea continuum este responsivitatea, care se refera la modul in care va afisati emotiile. Oamenii variaza de la persoane care nu raspund, fara a-si arata emotiile, pentru a fi foarte receptivi si pentru a-si arata emotiile. Doar pentru ca nu va purtati inima pe maneca, nu inseamna ca nu aveti sentimente.

Persoanele care nu raspund tind sa poarte expresii mai serioase pe fata, sa vorbeasca cu un ton uniform, sa aiba mai putine gesturi mai controlate, sa vorbeasca despre lucruri in loc de oameni si de obicei sa para mai formale. In timp ce indivizii receptivi  sunt foarte animati, au in flacari vocea lor, vorbesc despre „noi” si par a fi casual.