Tehnologie

Ce s-ar intampla daca ai lasa pornit aragazul inainte sa pleci de acasa?

In fiecare zi, iesim din casa, in timpul saptamanii pentru a merge la birou si in weekend pentru a ne distra cu prietenii. Exista anumite situatii, in acest context cand, dupa ce am plecat de acasa, ne punem intrebarea: oare am stins aragazul sau nu? Daca inca nu am ajuns departe de domiciliu, ne putem intoarce sa verificam, insa, daca deja ne-am indepartat considerabil, nu ne mai permitem acest lux in contextul in care, in prezent, sintagma timpul inseamna bani a devenit un laitmotiv al societatii in care traim.In fiecare zi, iesim din casa, in timpul saptamanii pentru a merge la birou si in weekend pentru a ne distra cu prietenii.

Exista anumite situatii, in acest context cand, dupa ce am plecat de acasa, ne punem intrebarea: oare am stins aragazul sau nu? Daca inca nu am ajuns departe de domiciliu, ne putem intoarce sa verificam, insa, daca deja ne-am indepartat considerabil, nu ne mai permitem acest lux in contextul in care, in prezent, sintagma timpul inseamna bani a devenit un laitmotiv al societatii in care traim.

Ce se intampla daca intr-adevar ai lasat aragazul pornit si nu te mai poti intoarce acasa sa il stingi?

In general, un aragaz performant este proiectat sa functioneze pe termen nelimitat. Insa, nu este deloc recomandat sa uiti sa il stingi inainte de a pleca de acasa. Insa, desi aceasta situatie nu este deloc cea mai buna varianta, cel mai probabil casa ta nu va arde pana te intorci de la munca sau din oras. Toate aragazurile care sunt comercializate pe piata sunt testate inainte. O parte din aceste teste implica verificarea stabilitatii lor termice. Cu alte cuvinte, se porneste aragazul si se verifica temperatura arzatorului. Se continua aceasta verificare pana cand cresterea acesteia se opreste si se stabilizeaza. In acest sens, se asigura ca arzatorul nu va porni sistemul de alarma. Daca uiti aragazul pornit si nu este nimic pe el sau langa aragaz, probabil ca acesta va ramane functional pana ce te vei intoarce. Deci, cu alte cuvinte, nu s-ar intampla nimic grav, doar in situatia in care te vei intoarce relativ repede si mai ales daca nu ai uitat ceva pe foc.

Si totusi, cauza principala a incendiilor la domiciliu este gatitul nesupravegheat. Care este cauza? Problema nu este arzatorul in sine, ci mai degraba ce este pe arzator. Sa presupunem ca te pregatesti sa gatesti ragu si apoi il lasi sa fiarba in timp ce te bucuri de o plimbare in parc. Poate ca ai lasat aragazul sa functioneze la o capacitate destul de mare si tot lichidul se scurge pe dinafara pana ce te intorci acasa. Astfel, exista riscul unui incendiu la domiciliu. De asemena, un vas cu prea mult lichid ar putea sa creeze aceasta problema.  Insa, daca ai incalzit apa pentru a iti face un ceai, si ai uitat sa opresti arzatorul dupa ce ai scos ceainicul de pe aragaz, nu este sfarsitul lumii.