Ce faci daca esti ingrijorat de sanatatea mentala a unui prieten

Prietenia presupune reciprocitate si grija fata de celalalt. La fel ca in orice alta relatie, intr-o prietenie sunt si momente dificile cand tot ce trebuie sa faceti este sa va aratati grija si pasarea fata de celalalt. Daca aveti impresia sau sunteti sigur ca un prieten sau o cunostinta ar putea sa se lupte cu sanatatea lor mintala, exista modalitati prin care sa puteti sa-i sprijiniti si sa-i ajutati sa-si revina.  Este o provocare sa realizezi ca cineva pe care-l iubesti are probleme de furie adanca, un temperament violent sau prezinta un comportament imprevizibil. Este normal sa va simtiti speriat si sa va doriti sa evitati problema in totalitate, sperand ca va disparea. Dar, in realitate, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa acceptati pur si simplu faptul ca exista o problema si sa-l faceti si pe prietenul vostru constient de acest lucru. Primul pas catre vindecare este acesta.

Asta inseamna sa fii prezent pentru el. Asculta-l cu atentie si intreaba-l cu adevarat de ce are nevoie si ce poti face pentru a -l ajuta. Nu stii niciodata ce face cineva, decat daca iti spune. Prietenul dvs. poate prezenta anumite comportamente datorita traumatismelor anterioare, problemelor psihologice, conditiilor medicale sau problemelor personale la domiciliu. Este posibil sa fie nevoie de mai mult decat o singura incercare la o conversatie pentru a ajunge la radacina problemelor lui, dar nu incercati sa-l presati. Ultimul lucru pe care vrei sa-l faci este sa-i declansezi si alte reactii cu mai multa judecata, care-i poate accentua starea de vinovatie, furie si emotie dificila, greu de gestionat oricum.

Deci, daca aveti un prieten care se lupta cu probleme psihologice – de la depresie la anxietate la obsesie cu tendinte violente – cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa-i spuneti ca va pasa si sa-l ajutati sa gaseasca un terapeut. Cei care sufera de probleme grave de sanatate mintala au nevoie de tratament psihiatric. Si daca nu-l vor cauta pe cont propriu, este cazul sa-l ajutati sa o faca.